Site icon Yeşil Aşkı

Bulanıklık Analizi

Bulanıklık Tayini

Bulanıklık Analizi

İçme suları ve bazı endüstri sular (gıda, meşrubat vb.) açısından bulanıklık önemli bir parametredir. Evsel ve endüstriyel atıklarla, yağmur sularının bulanıklığı oldukça yüksektir. Suda bulanıklığa neden olan maddeler; askıda maddeler, planktonlar ve diğer organik maddelerdir. Bulanıklık suyun optik özelliğini etkiler. Bulanıklık Analizi, numuneye gelen ışığın, bulanıklık tarafından absorbe edilmesi ve dağılması prensibine dayanmaktadır.

 

Formazin Metodu

Bu yöntemde formazin polimeri, standart bulanıklık süspansiyonu olarak kullanılır. Hazırlanması kolay olup ışığı dağıtma özelliği kilden ve bulanık doğal su standartlarından daha iyidir. Formazin süspansiyonunun verilen konsantrasyonunun bulanıklığı 40 NTU (Nefelometre Birimi) ile ifade edilir.

 

Bulanıklık Analizi yapılacak su numunelerinin hızla çökelebilen iri sediment ve kalıntı çamur içermemesi gerekir. Hava kabarcıklarının olması ve kullanılan cam kaplardaki lekeler okumada hatalı sonuçlara neden olur. Suda gerçek rengin bulunması da, bulanıklık ölçümlerinin düşük değerler vermesine neden olur. Suyun renkli olmasına neden olan çözünmüş maddeler ışığı bir miktar absorblarlar ve sonuçta ölçülen bulanıklık değerleri gerçek değerden daha düşük olur.

 

Bulanıklık Analizi İçin Araç ve Gereçler

 

Bulanıklık Analizi İçin Gerekli Reaktifler Reaktifler

 

Bulanıklık Deneyinin Yapılışı

 

Sonucun Hesabı

Bulanıklık: A * (B+C) / C
 
Burada;
A : Seyreltik numunede okunan bulanıklık değeri (NTU)
B : Seyreltme suyu hacmi (ml)
C : Numune hacmi, ml’dir.
 
Bulanıklık okumaları tabloda verildiği şekilde ifade edilir:
 
Bulanıklık ölçümlerinin ifade edilmesinde kullanılan hassasiyet değerleri

Bulanıklık Aralığı, NTU Sonucun İfadesindeki hassasiyet, NTU
0 – 1 0.05
1 – 10 0.1
10 – 40 1
40 – 100 5
100 – 400 10
400 – 1000 50
1000’den büyük 100

 

Silisyum Dioksit Metodu

Bulanıklılık kolorimetrik yöntemle, ışık enerjisinin dağıtılması esasına göre ölçülür. Ölçüm şekilde belirlendiği üzere ışığın yönünde ya da ışık yönüne dik yapılabilir.

 

 

Bulanıklığın belli bir konsantrasyonu olmadığı için Si02 konsantrasyonu esas alınarak ölçülür.

 

1 mg/L Si02 = 1 Bulanıklık birimi’dir.
olan bir birim seçilerek değerlendirmeler buna göre yapılır.

 

Bulanıklık Tayini İçin Gerekli Araç ve Gereçler

 

Bulanıklık Tayini İçin Gerekli Reaktifler

Fuller Toprağı: Çöktürülmüş kurutulmuş ve 200 no.lu elekten elenmiş kil, kaolen veya fuller toprağından 1 gram alınır. 1 litre destile suda çözülür. Bu çözeltinin bulanıklık derecesi 1000 birimdir. Bu çözeltiden 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5 ml alınarak bulanıklığı 5, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 ve 100 birim olan standart çözeltiler elde edilir.

 

Bulanıklık Deneyinin Yapılışı ve Sonucun Bulunması

Numune nessler tüpüne konur, standartlarla mukayese edilerek bulanıklık derecesi tayin edilir. Ya da kolorimetreye alınarak 420 nm’de absorpsiyonu okunur. Okumanın kolorimetre ile yapılması durumunda bir kalibrasyon eğrisine ihtiyaç vardır.

 

Dikkat Edilecek Hususlar

Stok çözeltide meydana gelebilecek bakteri faaliyetine mani olmak için bu çözeltiye 1 gram HgCl2 ilave edilmelidir. Bulanıklık derecesi 5’ten küçük olan numuneler nefelometre ile, bulanıklığı 5-100 arasında olanlar hazırlanan standartlarla mukayese ile bulanıklığı 100-2000 arasında olanlar ise Jackson türbidimetresi kullanılarak ölçülmelidir.

Exit mobile version